معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۵/۳۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۳۲

اخبار اقتصادی غنا

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی کشور غنا در هفته چهارم مرداد ماه 1401 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح ذیل ارائه می‌گردد:

آمادگی غنا جهت تولید واکسن کووید19 – اولین دزها در اوایل سال 2024 تولید خواهد شد؛

به گزارش روزنامه Ghanaian Times، دکتر ایگناتیوس آوینیبو معاون سلامت وزارت بهداشت غنا اظهار داشت که غنا در اوایل سال 2024 اولین سری از واکسن‌های کووید19 را تولید خواهد نمود. طبق نقشه راه 10 ساله‌ای که به امضا رسید این پروژه به وسیله GIZ و اتحادیه اروپا با تامین مالی حدوداً 2.84 میلیون یورو حمایت خواهد شد. معاون وزیر بهداشت غنا در افتتاحیه پروژه تقویت فنی و تشکیلاتی سازمان غذا و داروی این کشور در اکرا گفت: ((هدف ما این است که با نظارت کامل سازمان غذا و دارو، غنا به مرکز تولید واکسن پان آفریقایی تبدیل شود)). وی معتقد است که منابع غنی آفریقا برای ساخت و توسعه واکسن به صورت بالقوه باقی مانده است و به ندرت مورد استفاده قرار گرفته است و زمان آن رسیده است که غنا با یک چشم انداز بلند به سمت خودکفایی واکسن حرکت کند. وی همچنین از کلیه ذینفعان درخواست کرد که برای حمایت از اجرای خط‌مشی ملی واکسن‌ها به منظور دستیابی به اهداف کلی سلامت ملی، به طور موثر همکاری کنند.

مدیر اجرایی سازمان غذا و داروی غنا نیز تبدیل شدن غنا به قطب تولید واکسن را بسیار مهم دانست و بیان کرد: ((ما اولین کشوری خواهیم بود که به قطب تبدیل خواهیم شد و در رقابت با روآندا در زمینه واکسن تلاش می‌کنیم و نهاد خوبی مانند سازمان غذا و دارو بر تضمین ایمنی و کیفیت نظارت دارد)). آقای ایرچاد رازالی (Irchad Razaly)، سفیر اتحادیه اروپا در غنا، متعهد شد که از تلاش‌های غنا در ارتقا مقررات، دسترسی به منابع مالی، تحقیق و توسعه، زنجیره تامین و بخش خصوصی حمایت کند.

کاهش استخراج نفت تهدیدی برای درآمدها و مشاغل؛

به گزارش روزنامه Business and Financial Times مورخ پنج شنبه 18 آگوست 2022، آقای دیوید آمپوفو رئیس دفتر صنایع بالادستی نفت غنا اعلام کرد که درصورت تداوم کاهش تولید نفت خام، تهدیداتی جدی متوجه اقتصاد غنا خواهد شد. برداشت از سه حوزه نفتی – Jubilee, Tweneboa Enyenra Ntomme, Sankofa&GyeNyame – که در سال 2019 با 71 میلیون بشکه بالاترین رکورد را ثبت نمود، در سال 2020 به 66.9 میلیون بشکه و در سال 2021 به 55.1 میلیون بشکه کاهش یافت. این روند کاهشی در صورتی که با کشف میادین جدید نفتی جبران نگردد، به طور جدی درآمدهای دولت، مشاغل و کسب و کارهای کوچک را که در زنجیره ارزش افزوده نفت فعال هستند را متاثر خواهد ساخت. آقای آمپوفو گفت: ((فارغ از ضرورت پیدا کردن سرمایه گذاران جدید، شرکت‌های موجود توانایی کشف میادین جدید را دارند)).بنا بر گزارش 2022 دفتر صنایع بالادستی نفت غنا، سال گذشته درآمد نفتی غنا 11.63میلیارد غناسدی بوده است یعنی در حدود 7درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور، در حالیکه در سال 2020 سهم نفت در تولید ناخالص داخلی 8.4درصد بوده است.

انتصاب رئیس اتاق معادن غنا به عنوان رئیس بخش غرب آفریقای شرکت گلد فیلدز (Gold Fields West Africa)؛

به گزارش روزنامه Business and Financial Times مورخ دوشنبه 15 آگوست، شرکت گلد فیلدز آقای جاشوا مورتوی رئیس اتاق معادن غنا را به عنوان معاون اجرایی و رئیس بخش غرب آفریقا منصوب نمود. آقای مورتوی از ژانویه 2022 معاون عملیاتی این شرکت بود.  وی از آوریل 2021 با شرکت مذکور وارد همکاری شده است. آقای مورتوی دارای تجربیات متعدد در فاز عملیاتی معادن، مهندسی، برنامه ریزی راهبردی، توسعه کسب و کار و مدیریت می‌باشد. مدیرعامل شرکت گلد فیلدز درباره این انتصاب می‌گوید: ((ما معتقدیم که وی از توانایی لازم جهت انجام موفقیت آمیز امور شرکت در حوزه غرب آفریقا برخوردار است)). آقای مورتوی مهندس مکانیک و معادن است و 25 سال سابقه فعالیت در حوزه معادن دارد. وی پیش از پیوستن به گلد فیلدز برای مدت 15 سال در سمت‌های مختلف در شرکت نیومنت Newmont مانند مدیر اجرایی معدنAkyem و مدیر انرژی و سرمایه منطقه‌ای کار می‌کرد.

افزایش قیمت تعرفه آب و برق در غنا از اول ماه سپتامبر؛

رئیس کمیسیون تنظیم مقررات خدمات عمومی در کنفرانس مطبوعاتی در اکرا اعلام کرد که تعرفه مصارف خانگی و صنعتی آب 22درصد و برق 27.15درصد از آغاز ماه سپتامبر افزایش خواهد یافت و هر سه ماه یکبار مورد بررسی و تعدیل قرار خواهد گرفت. کمیسیون دلیل افزایش قیمت تعرفه‌ها را نرخ ارز نامطلوب، افزایش قیمت گاز مصرفی در تولید برق و افزایش قیمت مواد شیمیایی مورد نیاز در تصفیه آب عنوان داشته است. کمیسیون متوسط نرخ تورم را 16.2درصد و نرخ مبادله دلار را 7.5درصد دانست که بازنگری در تعرفه‌ها را گریزناپذیر ساخته است. آخرین بازنگری تعرفه‌ها در سال 2018 صورت گرفت. تعرفه‌های جدید از سپتامبر 2022 تا سال 2027 اجرایی خواهد شد و هر سه ماه یکبار براساس اوضاع اقتصادی کشور مورد بررسی قرار خواهد گرفت. رئیس کمیسیون ادعا کرد که برای نخستین بار، در راستای کمک به صنایع کشور، ساختار تعرفه‌ها بیش از آنکه به نفع بخش خانگی باشد به نفع مصرف کنندگان صنعتی است.

شرکت برق غنا (The Electricity Company of Ghana) که مسئولیت توزیع برق در بخش جنوبی کشور را برعهده دارد و شرکت توزیع برق شمالی (The Northern Electricity Distribution Company Limited) که توزیع برق در کمربند شمالی کشور را عهده دار است به ترتیب میزان افزایش تعرفه مصرف کننده نهایی را 148درصد و 113درصد مطرح نموده‌اند.

شرکت آب غنا (Ghana Water Company Limited) خواستار افزایش 300درصدی قیمت نهایی آب شده است، در حالیکه سازمان رودخانه ولتا (Volta River Authority) و شرکت شبکه غنا (Ghana Grid Company Limited) به ترتیب خواهان افزایش 37درصدی و 48درصدی شده‌اند. نهایتا کمیسیون مذکور پس از بررسی طرح‌ها، افزایش 22درصدی قیمت آب و 27.15درصدی قیمت برق را اعلام نمود.

 34درصد از کسب و کارهای غنایی اطلاعی از موافقتنامه تجارت آزاد قاره‌ای آفریقایی ندارند؛

در نظرسنجی سراسری که در رابطه با موافقتنامه تجارت آزاد قاره‌ای آفریقایی (AfCFTA) توسط کنفرانس مالی و تجارت بین المللی غنا انجام شد، یافته‌های به دست آمده عبارتند از: 66.5درصد از صاحبان کسب و کارها معتقدند که اجرای AfCFTA تاثیرات مثبتی بر کسب و کار آنان خواهد داشت؛ بیش از 90درصد از پاسخ‌ها بیانگر حساسیت درخصوص اطمینان از برخورداری غنا از مزایای اولویت‌دار در چارچوب AfCFTA بود و 34درصد از کسب و کارها نیز اصلاً چیزی در مورد این موافقتنامه نمی‌دانستند. این نظرسنجی نشان می‌دهد که برای آگاهی جوامع صنفی غنا و حتی کل قاره آفریقا از مزایای AfCFTA بایستی فعالیت‌های صورت گیرد. در این نظرسنجی 4800نفر از شرکت‌های مختلف و از 6 منطقه غنا مورد سوال قرار گرفتند.

موافقتنامه تجارت آزاد قاره‌ای آفریقایی (AfCFTA) بزرگترین منطقه تجارت آزاد جهان را به لحاظ تعداد کشورها ایجاد خواهد کرد. این موافقتنامه 1.3میلیارد نفر را از 55 کشور جهان با تولید ناخالص داخلی به ارزش  3.4 تریلیون دلار به هم وصل خواهد نمود. این موافقتنامه همچنین از این ظرفیت برخوردار است که 30 میلیون نفر را از فقر مطلق نجات دهد که البته بالفعل شدن این ظرفیت مستلزم اجرایی شدن سیاست‌های اصلاحی و اقدامات مربوط به تسهیل تجارت می‌باشد. این موافقتنامه تجارت درون قاره آفریقا را که در حال حاضر 12درصد می‌باشد به 52درصد ارتقا خواهد داد. هم اکنون تجارت درون قاره‌ای آفریقا در مقایسه با سایر قاره‌ها در پایین‌ترین سطح قرار دارد. تجارت درون قاره اروپا 68درصد، تجارت درون قاره آسیا 53درصد، تجارت درون قاره آمریکای شمالی 46درصد است.

برنامه غنا برای بهره برداری از ذخایر لیتیوم؛

به گزارش روزنامه Ghanaian Times، آقای جورج میرکو دوکار معاون وزیر اراضی و منابع طبیعی غنا در سخنرانی هفتمین کنفرانس دو سالانه معدن در دانشگاه معادن و فناوری، برنامه دولت این کشور جهت بهره برداری از معادن لیتیوم را با توجه به ظهور فناوری‌های سبز اعلام نمود. به گفته وی غنا دارای اسپودومن (کانی دارای لیتیوم) تاریخی است که تاکنون بخش اعظم آن کشف نشده باقی مانده است. درحال حاضر شرکت لیتیوم آتلانتیک به صورت فعال در حال اکتشاف در مناطق مرکزی می‌باشد. او گفت دولت خود را نسبت به تحقق سیاست‌های مربوط به صنعت آهن، فولاد و آلومینیوم متعهد می‌داند. در حال حاضر آهن و بوکسیت به شکل خام صادر نمی‌شوند بلکه زنجیره ارزش افزوده آن در غنا و به نفع غنایی‌ها تکمیل می‌شود.

غنا در آستانه تبدیل شدن به قطب تولید آلومینیوم در آفریقا؛

به گزارش روزنامه Daily Graphic مورخ 16 آگوست 2022، آقای مایکل آنساه مدیر اجرایی شرکت توسعه آلومینیوم غنا در دیدار با مسئولین روزنامه دیلی گرافیک اظهار داشت که غنا در آستانه تبدیل شدن به قطب تولید آلومینیوم در آفریقا می‌باشد. در همین راستا شرکت توسعه آلومینیوم غنا راهبردی را جهت بهره‌مندی کشور از زنجیره ارزش افزوده این محصول از ماده خام اوره بوکسیت تا محصول نهایی تدوین نموده است. او گفت که غنا توانایی لازم جهت افزایش تولید از 1 میلیون تن (فعلی) به 10 میلیون تن را دارا می‌باشد.

اعطای 6000 تور ماهیگیری یارانه‌ای توسط دولت غنا به صیادان؛

به گزارش خبرگزاری Ghana Webمورخ شنبه 13 آگوست 2022، وزارت شیلات و توسعه آبزی پروری غنا اعلام کرد که 6000 تور ماهیگیری به ارزش تقریبی 6 میلیون غناسدی را به زودی همزمان با آغاز فصل جدید ماهیگیری به عنوان یارانه بین جوامع مختلف ماهیگیری در این کشور توزیع خواهد نمود. مدیر تدارکات وزارت شیلات این تصمیم را یک تصمیم راهبردی در راستای کمک به مقابله با صیادی غیرقانونی دانست. در واقع با توزیع این تورها، دولت به دنبال محدود ساختن استفاده از تورهای پلاستیکی است، تورهایی که آثار مخرب زیست محیطی به همراه دارند.

حمایت دولت غنا از بخش نارگیل جهت افزایش درآمدها؛

به گزارش روزنامه Business and Financial Times  مورخ دوشنبه 15 آگوست 2022، در راستای حمایت دولت غنا از توسعه صنعت نارگیل و کسب درآمد بیشتر، دومین جشنواره بین المللی نارگیل توسط گروه نارگیل آفریقا و سازمان توسعه تجارت غنا در المبله Ellembele در ایالت غربی آغاز به کار نموده است. عنوان این جشنواره عبارت است از: ((تغییر موقعیت بخش نارگیل غنا به سمت تسریع در صنعتی شدن)). خانم آفو آساره از مسئولین سازمان توسعه تجارت غنا در سخنرانی افتتاحیه این جشنواره گفت: ((برنامه دولت ارائه حمایت کافی از سرمایه گذاران در زمینه فرآوری نارگیل در چارچوب طرح هر منطقه یک کارخانه می‌باشد. از زمان روی کار آمدن دولت آقای آکوفو آدو در سال 2017، سازمان توسعه تجارت متعهد به تامین مالی صنعت نارگیل در جهت افزایش درآمدها و نیز اشتغال زایی شد. سازمان توسعه تجارت با همکاری گروه نارگیل آفریقا موفق شد برخی از سیاست‌ها را اجرایی کرده و نتایج آن نیز ملموس است)).

برگزاری مراسم اعطای جوایز مشاغل استاندارد غنا 2022؛

مراسم اعطای جوایز مشاغل استاندارد غنا 2022 با هدف تقدیر از آن دسته از شرکت‌ها و بخش‌های اقتصادی که موفق به حذف موانع در سطح منطقه‌ای و جهانی شدند در روز 12 آگوست 2022 در هتل پنج ستاره Movenpick Ambassador برگزار شد. در این مراسم از 43 شرکت و فرد تقدیر به عمل آمد که اسامی‌ برخی از منتخبین عبارت است از: Accra City Hotel  واحد برتر هلتداری؛ Abrantie College واحد برتر هنرهای خلاق؛ Agro Farms به عنوان مزرعه برتر؛ Anglogold Ashanti واحد برتر معدنی؛ Ashfoam Ghana شرکت برتر تولید فوم؛ B5 Plus Limited شرکت برتر تولید فولاد؛ Blag Ghana شرکت برتر در زمینه چمن مصنوعی؛ Ecoblock Ghana واحد نمونه ساختمانی؛ هواپیمایی امارات شرکت برتر هواپیمایی؛ Eye Express مرکز برتر چشم پزشکی؛ شرکت پست غنا شرکت برتر خدماتی؛ Ghana Assurance Co. Limited شرکت برتر بیمه.

شرکت Anglo Gold Ashanti: ما بیش از یک میلیارد دلار در غنا سرمایه گذاری کرده‌ایم؛

به گزارش سایت خبری Ghana web، هفته گذشته آقای آلبرت کالدرون (Albert Calderon) مدیرعامل شرکت Anglo Gold Ashanti به همراه تیم کاری عالی‌رتبه خویش در یک سفر کاری از غنا بازدید نمود. در این سفر وی از معدن طلای Obuasi بازدید و با تنی چند از ذینفعان از جمله رئیس جمهور نانا آکوفو آدو و میرکور دوکار(Mireku Dukar) معاون وزیر اراضی و منابع طبیعی غنا ملاقات نمود.

آقای کالدرون گفت: ((غنا به لحاظ دارا بودن سرمایه انسانی هم سطح با استانداردهای جهانی و منابع طبیعی غنی، سرزمینی پربرکت است و همچنان یکی از مقاصد جذاب حوزه معادن جهت سرمایه گذاری می‌باشد)). وی میزان سرمایه گذاری این شرکت در غنا را طی سالیان اخیر 1 میلیارد دلار اعلام نمود و گفت که همچنان 86 درصد از سهام این شرکت مربوط به طرف‌های غنایی است و 98درصد از 4000 نیروی کار این شرکت نیز غنایی هستند. در سال 2019 رئیس جمهور غنا معدن Obuasi را که در سال 2014 تعطیل شده بود با سرمایه اولیه 881میلیون دلار مجدداً بازگشایی نمود. آقای کالدرون در ادامه افزود: ((شرکت ما در سایر کشورها از استرالیا تا کشورهای آمریکایی و آفریقایی نیز سرمایه گذاری کرده است و من در جاهای مختلفی بوده‌ام و با قاطعیت می‌توانم بگویم که هیج کشوری به اندازه غنا از فعالیت‌های ما استقبال ننموده و از ما حمایت نکرده است)).

ممنوعیت بهره برداری از معدن بوکسیت جنگل آتوا (Atewa)؛

به گزارش روزنامه Ghanaian Times مورخ 16 آگوست 2022، سازمان مردم نهاد روشا غنا (Rocha Ghana)، به کلیه سرمایه گذاران و شرکت‌های حوزه معادن به ویژه شرکت توسعه آلومینیوم غنا به عنوان ذینفع اصلی یادآوری کرد که جنگل آتوا برای استخراج بوکسیت یک منطقه ممنوعه می‌باشد. در بیانیه این سازمان مردم نهاد آمده است که هر سرمایه گذار یا شرکتی که قصد ورود به این منطقه جهت بهره برداری را داشته باشد با مقاومت محلی و بین المللی پایدار و فوری روبرو خواهد شد. در واقع این بیانیه واکنشی بر اقدام اخیر شرکت توسعه آلومینیوم غنا بود که در روز جمعه 5 اگوست اعلام کرد که مذاکرات با شریک راهبردی‌اش برای برنامه‌ریزی جهت بهره‌برداری از معدن مورد مناقشه جنگل آتوا طی یک فرآیند تایید فوری به نتیجه رسیده است.

در بیانیه سازمان مردم نهاد روشا که توسط معاون هماهنگ کننده آن به امضا رسیده است ذکر گردیده است که ممنوعیت بهره برداری از منطقه ممنوعه آتوا کاملا صریح بوده و در آن به قانون ممنوعیت فعالیت در ذخایر جنگلی غنا مصوب آوریل 2021 استناد شده است. سازمان زیست محیطی مردم نهاد روشا از دولت درخواست کرده است که معدن بوکسیت جنگل آتوا را به عنوان بخشی از صنعت آلومینیوم غنا درنظر نگیرد چرا که صنعت آلومینیوم غنا بدون این معدن هم می‌تواند پیشرفت کند. آنها می‌گویند استخراج در جنگلی که از منابع مهم آب، تنوع زیستی به شمار می‌رود بسیار کوته بینانه و خطرناک است.

98درصد از مرغ یخی مصرفی در غنا وارداتی است؛

تحقیقات انجمن ملی تولیدکنندگان ماکیان غنا نشان می‌دهد که غنا در یکسال گذشته بیش از 600هزار تن  واردات مرغ یخی داشته است. اطلاعات اتحادیه اروپا در این خصوص بیانگر آن است که 569 میلیون قطعه مرغ یخی به ارزش 600میلیون دلار در یکسال اخیر به غنا وارد شده است. در واقع سهم واردات 98درصد و سهم تولیدکنندگان داخلی 2درصد می‌باشد. در جلسه مشورتی که به وسیله کمیسیون تجارت بین الملل غنا و ذینفعان بخش ماکیان در چهارشنبه گذشته در اکرا برگزار شد رئیس کمیسیون تجارت بین الملل غنا گفت: ((آمریکا و برزیل دو صادرکننده عمده مرغ به غنا هستند و اتحادیه اروپا در جایگاه سوم صادرکنندگان مرغ به غنا قرار دارد)).

اهدای برنج به ارزش 2میلیارد فرانک سیفا توسط دولت ژاپن به کشور توگو؛

به گزارش خبرگزاری Togo First مورخ شنبه 13 آگوست 2022، در روز پنج‌شنبه 11 آگوست، توگو و ژاپن یک قرارداد مالی به ارزش حدوداً 2 میلیارد فرانک سیفا در زمینه حمایت از افراد آسیب پذیر در این کشور غرب آفریقا به امضا رساندند. این قرارداد توسط وزیر کشاورزی و سفیر ژاپن در این کشور امضا شد. به عنوان بخشی از این قرارداد که خود بخشی از پروژه Kennedy Round می‌باشد ژاپن به توگو برنج اهدا خواهد کرد. سفیر ژاپن در این خصوص گفت که این حمایت به توگو جهت مقابله با تاثیرات ناشی از تغییرات اقلیمی‌ بر تولید برنج و نیز مشکلات ناشی از همه‌گیری کووید19 کمک خواهد کرد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما