اخبار اقتصادی کرواسی
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی کرواسی در هفته سوم فروردین ماه 1401 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
پر کردن انبار ذخایر استراتژیک مواد غذایی
شرکت «کرواتیااستوچار» ابتکار عمل برای افزایش موجودی ذخایر دولتی را در بهار گذشته بدست گرفت. تصمیم بر این شد که یک خرید فوق العاده کالاهای استراتژیک به ارزش 596.6 میلیون کونا راه اندازی شود و برآورد شد که تهیه ذرت، گندم، گوشت و بوقلمون، ذرت بذر و گندم و روغن، شیر و تخم مرغ ضروری است. وزارت اقتصاد هم اعلام کرد که منابع فعلی دولت در انبار برای 60 روز کافی است.
میانگین دستمزدها در زاگرب
بر اساس گزارش اداره آمار اداره شهر برای برنامه ریزی و توسعه استراتژیک، متوسط حقوق ماهانه خالص پرداخت شده نزد اشخاص حقوقی در شهر زاگرب در ژانویه سال جاری به 8528 کونا رسید که نسبت به ژانویه 2021 افزایش 5.5 درصدی داشته است.
صادرات و واردات در دو ماهه نخست
براساس آخرین گزارش اداره آمار کرواسی ارزش صادرات کالاهای کرواسی در دو ماهه نخست سال جاری به 26.1 میلیارد کونا رسید که 42.5 درصد بیشتر از مدت مشابه سال 2021 است. در حالی که واردات با 39.7 درصد افزایش به 40.4 میلیارد کونا رسید. به این ترتیب کسری تجارت خارجی در دو ماهه نخست سال جاری به 14.4 میلیارد کونا و 3.7 میلیارد کونا بیشتر از مدت مشابه سال گذشته بوده است. بر اساس آمارهای اولیه دو ماهه نخست سال جاری، پوشش واردات با صادرات 64.4 درصد بوده در حالی که در مدت مشابه سال گذشته 63.2 درصد بوده است.
به گزارش اداره آمار، در دو ماه نخست سال جاری، 18.9 میلیارد کونا کالا به کشورهای عضو اتحادیه اروپا صادر شده است که 47.9 درصد بیشتر از مدت مشابه سال قبل است. در عین حال ارزش کالاهای وارداتی در دو ماهه نخست سال 2022 از کشورهای عضو اتحادیه اروپا با 28.6 درصد افزایش به 29.8 میلیارد کونا رسید. آمار صادرات به کشورهای غیر اتحادیه اروپا رشد 29.9 درصدی را ثبت کرد و به 7.2 میلیارد کونا رسید و واردات کالا از کشورهای غیر اتحادیه اروپا با جهش شدید 84.4 درصدی به 10.6 میلیارد کونا رسید.
بر حسب یورو، صادرات کالاهای کرواسی در دو ماهه نخست سال جاری بالغ بر 3.5 میلیارد یورو بوده که سالانه 43 درصد افزایش داشته است. در همان زمان، واردات 40.2 درصد افزایش یافت و به 5.4 میلیارد یورو رسید. کسری تجارت خارجی به 1.9 میلیارد یورو رسید. در ماههای ژانویه و فوریه امسال، کالاهایی به ارزش 2.5 میلیارد یورو به کشورهای عضو اتحادیه اروپا صادر شد که 48.4 درصد بیشتر از مدت مشابه سال 2021 بود، در حالی که ارزش واردات از این کشورها با 29 درصد افزایش به 3.96 میلیارد یورو رسید. در همان زمان، صادرات به کشورهای غیر اتحادیه اروپا با 30.3 درصد افزایش به 954.2 میلیون یورو رسید، در حالی که ارزش واردات از کشورهای غیر اتحادیه اروپا با جهش 85 درصدی به 1.4 میلیارد یورو رسید.
بر اساس همین گزارش صادرات در ژانویه 2022 حدود 47 درصد و واردات 45.8 درصد افزایش یافته است. بر اساس سایر اطلاعات، کسری تجارت خارجی در ژانویه 2022 بالغ بر 6.5 میلیارد کونا و پوشش واردات با صادرات 65.7 درصد بوده است. بر حسب یورو، صادرات 47.4 درصد در ژانویه به 1.7 میلیارد یورو و واردات با 46.2 درصد به 2.5 میلیارد یورو افزایش یافت.کسری تجارت خارجی به 870.5 میلیون یورو رسید.
پیش بینی بانک جهانی در خصوص رشد اقتصادی کرواسی
براساس جدیدترین پیش بینی بانک جهانی، اقتصاد کرواسی امسال 3.8 درصد و در سال آینده 3.4 درصد رشد خواهد داشت. بانک جهانی پیش بینی رشد اقتصاد کرواسی را به دلیل جنگ در اوکراین کاهش داده است که عواقب آن را کشورهای اروپای مرکزی احساس خواهند کرد. انتظار می رود اقتصاد کرواسی امسال 3.8 درصد رشد کند که 1.6 درصد کمتر از انتظار بانک است. بانک پیش بینی خود برای سال آینده را یک درصد کاهش داد و به 3.4 درصد رساند. در این گزارش آمده است: «رشد باید در میان مدت کند شود، اما بالاتر از روند پیش از پاندمیباقی خواهد ماند. سرمایهگذاریهای با پشتوانه پول از صندوقهای اتحادیه اروپا باید امسال به شدت تقویت شود و در سالهای آینده کند شود، اما این به برنامههای سرمایهگذاری بستگی دارد.»
وزیر دارایی: تورم بسیار بالاتر از میزان برنامه ریزی شده خواهد بود
ازدراوکو ماریچ وزیر دارایی در برنامه رادیوی کرواسی گفت که روندها نشان می دهد که رشد اقتصادی امسال در کرواسی تا حدودی پایین تر خواهد بود و نرخ تورم به طور قابل توجهی بالاتر از برنامه ریزی اولیه خواهد بود. ماریچ اعلام کرد که برنامه همگرایی در آخرین جلسه دولت در ماه آوریل ارائه خواهد شد و به بروکسل ارسال خواهد شد که به گفته او فرصتی برای به روز رسانی پیش بینیهای اقتصاد کلان است. ماریچ گفت: در حال حاضر ما آخرین آمار را نداریم. ولی متأسفانه روندها به شرح زیر است - رشد کمیکمتر از برنامه ریزی اولیه خواهد بود و نرخ تورم به طور قابل توجهی بالاتر از برنامه ریزی اولیه خواهد بود. ماریچ با اشاره به موج افزایش قیمت ها گفت: ما با کاهش مالیات بر ارزش افزوده نمیتوانیم همه فشارهای تورمی را خنثی کنیم، اما حداقل میتوان آن را کاهش داد. وی افزود که نظارت بر روند پیشرفت اوضاع به عهده آنهاست تا تدابیر دولت هر چه بیشتر در قبال شهروندان تحقق یابد.
امکان پرداخت دستمزد از طریق بانکداری دیجیتال
بانک مرکزی کرواسی اعلام کرد از ژوئن برای اولین بار امکان پرداخت دستمزد از طریق بانکداری دیجیتال فراهم میشود. این تصمیم زمانی گرفته شد که بانک مرکزی کرواسی متوجه گسترش خدمات بانک مرکزی لیتوانی به صورت دیجیتال شد. بدین ترتیب بانک های کرواسی در رقابت با بانک دیجیتال ثبت شده در لیتوانی که هزینه ای برای مدیریت حساب و انتقال پول دریافت نمیکند، دچار عقب ماندگی بود.
شهروندان باید به بانکهای کرواسی برای خدمات «نگهداری» حسابهای جاری به آنها هزینههای سنگین بپردازند - تا بتوانند حقوق و حقوق بازنشستگی خود را دریافت کنند، بدین ترتیب از تاریخ 1 ژوئن رقابت واقعی بین بانک ها آغاز میشود و از این پس پرداخت حقوق از طریق حسابی در Revolut Bank امکان پذیر میشود. این بانک دیجیتالی برای چنین خدماتی هزینه ای دریافت نمیکند و سایر کارمزدها به ویژه هزینههای مربوط به انتقال پول در آن وجود ندارد و یا حداقل است. بانک مرکزی کرواسی در جریان این خدمات قرار گرفته و مایل به استفاده از آنها است و تنها مانع موجود پرداخت هزینههای متعدد، بدون توضیح و توجیه هزینه واقعی آنها، و پول موجود خود، دانش رایانه است.
افزایش قیمت آپارتمان نوساز
از سال 2015، قیمت آپارتمانهای فروخته شده در زاگرب 58 درصد، در دریای آدریاتیک 42 درصد و در سایر مناطق 24 درصد افزایش یافته است. سه ماهه آخر سال گذشته رکورد افزایش 15 درصدی قیمت املاک مسکونی نوساز را به همراه داشت که از زمان نظارت بر قیمت آپارتمانهای نوساز، دفتر مرکزی این افزایش را ثبت نکرده است. آپارتمانهای موجود کمیبیش از 8 درصد افزایش قیمت داشته اند. قیمت ها در سراسر اتحادیه اروپا در حال افزایش است.
اطلاعات دقیق تری در مورد قیمت املاک جدید به تفکیک شهرها وجود ندارد، اما آپارتمانهای فروخته شده در سه ماهه گذشته، چه جدید و چه قدیمی، کمتر از 9 درصد در زاگرب، 12 درصد در دریای آدریاتیک و 4 درصد در بقیه مکانها گران تر بوده اند. با چنین رشد شدیدی در قیمت املاک و مستغلات در سه ماهه گذشته، میانگین شاخص قیمت املاک 9 درصد افزایش یافت. قیمت املاک و مستغلات در منطقه یورو 9.4 درصد و اتحادیه اروپا 10 درصد بیشتر از پایان سال 2020 بود. 15 کشور عضو اتحادیه اروپا جهشی قوی تر از 10 درصد داشتند، چک 26 درصد و استونی و لیتوانی با 20 درصد. به عنوان مثال، املاک و مستغلات در سال گذشته برای اسلوونیاییها 16 درصد، برای اتریشیها 15 درصد، برای آلمانیها 12 درصد و برای ایتالیاییها تنها چهار درصد افزایش یافت. از سال 2010، قیمت املاک و مستغلات در هفت کشور عضو اتحادیه اروپا دو برابر شده است و بسیاری از کشورها را بر آن داشته تا برای محدود کردن رشد خود اقدام کنند.