معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۱۲/۳۰- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۸۲

تاثیرات دوگانه طرح بایدن بر اقتصاد اروپا

ابر طرح راه اندازی 1900 میلیارد دلاری دولت بایدن که از آن به عنوان : تغییر دهنده بازی یا "گیم چینجر" یاد می‌شود پیامدهایی فراتر از مرزهای آمریکا خواهد داشت. شماری از کشورها به طور غیرمستقیم و از طریق صادراتشان از این موهبت غیرمنتظره بهره خواهند برد زیرا با حمایت از تقاضا در این حد، واشنگتن خانواده‌های آمریکایی را به مصرف کنندگانی بزرگ تبدیل خواهد کرد.

سازمان همکاری و توسعه اقتصادی ارزیابی کرده است که این برنامه بایدن تاثیر مثبت نیم درصدی بر تولید ناخالص داخلی منطقه یورو در سال جاری خواهد داشت. در سال 2019، منطقه یورو 384 میلیارد یورو صادرات کالا به آمریکا داشت که باعث گردید اروپا مازاد تجاری 153 میلیارد یورویی با آمریکا داشته باشد.

اما تاثیرات طرح بایدن احتمال دارد در عمل تاثیرات دو گانه ای بر اقتصاد منطقه یورو بگذارد. ابتدا به این علت که افزایش نرخ سود در آمریکا در حال سرایت به اوراق قرضه اروپایی است. جابجایی سرمایه‌ها، اهمیت اقتصاد آمریکا و روابط بین این دو منطقه اقتصادی هر گونه جدایی بین نرخ بهره دو سوی اطلس را بسیار سخت کرده است. به این ترتیب، اگر چه آمریکا به خوبی وارد دوره افزایش فعالیت های اقتصادی خود شده است اما منطقه یورو این گونه نیست. افزایش اخیر نرخ بهره در آمریکا با نگرانی را ایجاد کرده است که مبادا افزایش فعالیتها درمنطقه یورو قبل از آغاز، به پایان برسد.

ژیل موئک، اقتصاددان ارشد در Axa Investment Managers می‌گوید: "بانک مرکزی اروپا نفعش در حفظ تفاوت نرخ بهره معنادار با آمریکاست. کاهش ارزش یورو در برابر دلار و استفاده کامل اروپایی‌ها با صادراتشان از راه اندازی اقتصادی آمریکا، مشروط به این تفاوت نرخ بهره است."

اما برخی‌ها تا این حد نگرانی ندارند. انتون برندر، اقتصاددان ارشد Candriam می‌گوید: "پیامدهای واقعی جای دیگر است و قبل از هر چیز سیاسی خواهد بود. هدف سیاست اقتصادی آمریکا روشن است: اصلاح نابرابری‌هایی که در دهه‌های اخیر تشدید شده اند و افزایش درآمدهای افراد فقیرتر و اقلیت ها. سیاست بودجه ای تلاش خواهد کرد کاری را انجام دهد که سیاست پولی نمی‌تواند انجام دهد. این بحث الزاما به اروپا خواهد رسید زیرا همه گیری نابرابری‌ها را با آسیب زدن بویژه به فقیرترها تشدید کرده است."

از سوی دیگر، این اطمینان وجود ندارد که راهبرد اروپا در زمینه مازاد تجاری در برابر شرکایش از جمله آمریکا در بلند مدت قابل دوام باشد. فیلیپ واچر اقتصاددان ارشد Ostrum Asset Management معتقد است اروپایی‌ها در انتظار این هستند که سایر مناطق جغرافیایی وضعیتشان خود باشد تا وضعیت اروپا بهبود یابد. به این ترتیب، راه اندازی اقتصادی منطقه یورو، مثل اغلب موارد، تا حدی به راه اندازی اقتصاد آمریکا منوط خواهد بود.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما