معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۱۲/۱۵- ۱۷:۰۰ - مشاهده: ۳۰۶

اخبار اقتصادی سوئیس (هفته اول اسفند‌ ماه 1399)

مهمترین اخبار و عناوین اقتصادی روزنامه‌ها و رسانه‌های سوئیس در هفته اول اسفند ‌ماه 1399 که در رسانه های این کشور منتشر شده به شرح زیر بوده است:

سود بانک ملی سوئیس به علت شیوع کرونا به نصف کاهش یافت

بانک ملی سوئیس (SNB) در سال 2020 سودی به میزان 20.9 میلیارد فرانک (تقریبا 23 میلیارد دلار) ثبت کرد که کمتر از نیمی از 48.9 میلیارد فرانکی بود که در سال 2019 به دست آورد. حدود 6 میلیارد فرانک از این سود بین دولت و کانتون‌های سوئیس توزیع می‌شود، در حالی که این رقم در سال گذشته 4 میلیارد فرانک بود.

با شیوع کرونا و تمایل سرمایه گذاران برای یافتن پناهگاه‌های امن جهت حفظ دارایی‌های خود و نیز تقویت بازارهای سهام با نرخ بهره پایین، ارزش ارز خارجی و طلای سوئیس در سال گذشته افزایش یافت.

سود ارزی بانک ملی سوئیس به 13.3 میلیارد فرانک رسید در حالیکه سال گذشته 40.3 میلیارد فرانک بود. از 31 دسامبر سال 2020، با قیمت هر کیلوگرم طلا 56,603 فرانک (در مقایسه با 47,222 فرانک در سال قبل)، ذخیره طلای این بانک که 1040 تن و بدون تغییر باقی مانده است، 6.6 میلیارد فرانک سود در سال 2020 تولید کرد.

 رشد اندک اقتصاد سوئیس در سه ماهه چهارم 

به طور کلی در سال 2020، پاندمی‌کرونا موجب بیشترین سقوط اقتصاد سوئیس در دهه‌های گذشته شد با این حال، چشم انداز سال 2021 روشن تر شده است.

در سه ماهه چهارم سال، اقتصاد سوئیس به دلیل موج دوم کرونا فقط اندکی رشد کرد. به طور کلی در سال 2020، تولید ناخالص داخلی با شتاب بیشتری نسبت به دهه‌های گذشته کاهش یافت. تولید ناخالص داخلی در بازه زمانی اکتبر تا دسامبر سال 2020 نسبت به سه ماهه قبل 0.3 درصد افزایش یافت. دبیرخانه فدرال امور اقتصادی سوییس (SECO) روز جمعه اعلام کرد که صنایع خدماتی که مستقیماً تحت تأثیر اقدامات مهار بیماری قرار گرفتند، متحمل بیشترین ضرر شده اند. به عنوان مثال صنعت گردشگری و مهمان نوازی دست کم یک پنجم افت کرد.
به گفته SECO، به طور کلی، نسبت به موج اول بهار سال گذشته کرونا، موج دوم این بیماری تأثیر کمتری بر اقتصاد کشور تا پایان سال 2020 داشت. SECO برای اولین بار یک ارزیابی برای کل سال 2020 ارائه داد. بر این اساس، در سال کرونایی، اقتصاد محلی 2.9 کاهش یافت که این به میزان قابل توجهی کمتر از حدانتظار بود. به گفته SECO، با این حال این شدیدترین کاهش از اواسط دهه 1970 در پی بحران نفت در آن زمان است. بخصوص بخش خدمات به شدت تحت تأثیر این بحران قرار گرفت. مصرف شخصی هم به میزان 4.4 درصد کاهش داشت که این هم آماری تاریخی بود.  با این حال چشم انداز روشنی برای اقتصاد سوئیس دیده می‌شود زیرا علی رغم این همه گیری، اقتصاد کشور در ماه فوریه رشد قابل توجهی داشت.

افزایش کمکهای مالی سوئیس برای کمک به ریشه کن کردن فقر در آسیا 

دولت سوئیس متعهد شده است تا توسعه اقتصادی و اجتماعی در منطقه، مبلغ 24.8 میلیون فرانک (27.6 میلیون دلار) به بانک توسعه آسیا (ADB) کمک کند. این کمک بخشی از بسته اعتباری بین المللی 4 میلیارد دلاری به ویژه برای افغانستان، قرقیزستان و تاجیکستان و همچنین چندین جزیره کوچک اقیانوس آرام طی چهار سال آینده است. بر اساس بیانیه دولت، این بودجه برای ایجاد شغل در کشورهای درگیر جنگ و همچنین کمک به کشورها برای مقابله با تغییرات آب و هوا و بیماری همه گیر کرونا می‌باشد.

سوئیس از سال 1967 عضو ADB بوده و در میان 12 عضو برتر قرار دارد. این سازمان در دفتر مرکزی بانک در مانیلا نمایندگی داشته و پروژه‌های توسعه ای را با همکاری بانک انجام می دهد.

کمک 65 میلیون دلاری سوئیس به اندونزی 

دولت سوئیس طی مدت چهار سال بودجه ای به میزان 65 میلیون دلار (حدود 59 میلیون فرانک سوئیس) برای اهداف توسعه ای به این جزیره پرداخت خواهد کرد. دبیرخانه فدرال امور اقتصادی سوییس (SECO) اعلام کرد این مبلغ برای بازه زمانی سال 2021-2024 اختصاص یافته و صرفاً برای اهداف توسعه پایدار مصرف خواهد شد. دور جدید این بودجه برای تقویت حاکمیت عمومی در مناطق شهری و بهبود فضای رقابت میان شرکتهای کوچک و متوسط اختصاص خواهد یافت.

نتیجه مطالعه: افزایش اختلاف اقتصادی و بهداشتی در اثر کرونا در سوئیس

خانوارهای کم درآمد سوئیس به طور ویژه تحت تأثیر بحران ویروس کرونا قرار گرفته اند، در حالی که بر اساس یک نظرسنجی گسترده از ساکنین این کشور، خانواده‌های با درآمد بالا هنوز هم وضعیت نسبتاً خوبی دارند.

نتایج مطالعه موسسه اقتصادی KOF سوییس که روز سه شنبه منتشر شد نشان می دهد افرادیکه درآمد ماهانه خانوار آنها زیر 4000 فرانک (4,480 دلار) است از زمان شروع این همه گیری به طور متوسط 20 درصد درآمد خود را از دست داده اند در حالی که درآمد خانواده‌های با درآمد ماهانه بیش از 16,000 فرانک سوئیس دارند به میزان 8 درصد کاهش یافته است. 11٪ از خانوارهای کم درآمد گفتند که هزینه‌های خود را کاهش داده اند چون پول کمتری برای خرج کردن دارند در حالیکه ثروتمندان به دلیل کاهش فرصتهای هزینه کردن پول برای تفریح مخارج خود را کاهش داده اند. همچنین این مطالعه نشان داد که سلامت روانی افرادی که درآمد کمی دارند نیز از زمان شیوع همه گیر در بهار گذشته به طور پیوسته بدتر شده است.

عدم ثبت موج ورشکستگی در دوره دوم قرنطینه سراسری در سوئیس

طبق بررسی‌های انجام شده، علیرغم اینکه انتظار میرفت شرکتهای متعددی در دومین قرنطینه سراسری اعلام ورشکستگی کنند اما نه تنها این اتفاق نیفتاد بلکه در یک ماه اول سال جدید، تعداد این شرکتها نسبت به دوره مشابه سال قبل کمتر هم بود. علت این امر توقف موقت دریافت بدهی‌های شرکتها، اعطای سریع کمکهای مالی برای جلوگیری از ورشکستگی شرکتها و استفاده از سیاست کاهش زمان کاری بود. بعلاوه دولت تعهد کرده است تا یک کمک مالی دیگر به صنایع خوراکی، سرگرمی، اوقات فراغت، فرهنگی، خرده فروشی و گردشگری اعطا کند که از ممنوعیتهای مستقیم یا غیرمستقیم تجاری رنج می‌برند.

افزایش نسبی تاسیس شرکتهای نوپا طی دومین قرنطینه سراسری سوئیس

آمارها نشان می دهد که با وجود کاهش شدید تعداد شرکتهای نوپا (استارت اپ) در بهار سال 2020، با وقوع موج دوم ابتلا به ویروس کرونا و اعمال محدودیت های جدید ناشی از نوع جدید این ویروس، تعداد شرکت های نوپا در کل سال 2020 بیش از سال قبل بود. تعداد شرکتهای نوپای تاسیس شده در ژانویه سال 2021 اندکی نسبت به دو سال گذشته بیشتر بود. این امر علتهای مختلفی می‌تواند داشته باشد که طبق مطالعات، یکی از آنها میتواند تلاش برای جبران خسارتهای ناشی از قرنطینه اول باشد.

افزایش قابل توجه بیکاری در میان خارجی‌ها در اثر کرونا

44 درصد از کل افراد بیکار در سوئیس اصالت خارجی دارند. بحران کرونا فشار عظیمی‌ بر بازار کار سوئیس وارد کرده و سوئیسی‌ها و خارجی‌ها به صورت متفاوت تحت تأثیر قرار داده است. نظرسنجی نیروی کار سوئیس (ساکه) نشان می دهد که نرخ بیکاری در بین کارگران خارجی در کرونا سال 2020 دو برابر افزایش یافته است.

تعلیق کمکهای مالی سوئیس به میانمار

سوئیس تصمیم گرفته است تا پس از کودتای نظامی اخیر در میانمار، کلیه پرداخت های آتی مرتبط با همکاری‌های توسعه ای با این کشور را به حالت تعلیق درآورد. با این حال، برنامه‌های در حال انجام، در این کشور آسیایی ادامه خواهد داشت. هدف از تعلیق موقت پرداخت ها این است که فرصت کافی برای بررسی کامل محل های خرج کردن این مبالغ فراهم شود.

افزایش فقر در سوئیس

براساس گزارشی که روز پنجشنبه منتشر شد، نسبت افرادی که در سال ۲۰۱۹ در سوئیس در زیر خط فقر این کشور زندگی کرده اند به 8.7٪ از جمعیت رسیده است که بالاترین میزان از سال 2014 است.

طبق گفته اداره آمار فدرال که این ارقام را منتشر کرد، در سال قبل از آغاز پاندمی‌ کرونا، فقر تعداد 735،000 نفر را در این کشور ۸.۵ میلیون نفری تحت تاثیر قرار داده بود. همچون سالهای گذشته، بیشترین قشر آسیب دیده را خارجیها، خانوارهای تک والدی، افراد فاقد تحصیلات دانشگاهی و بیکارها تشکیل میدهند. در این گزارش اثرات پاندمی‌کرونا، که از اوایل سال 2020 در سوئیس آغاز شد، در نظر گرفته نشده است.

خط فقر در سوئیس براساس استانداردهای تعیین شده توسط کنفرانس کمک های اجتماعی سوئیس محاسبه می‌شود و برای خانوار تک نفره، درآمد ماهانه 2،279 فرانک سوئیس و برای یک خانوار شامل 2 بزرگسال و دو کودک درآمد ماهانه 3،976 فرانک سوئیس است. به طور کلی، استاندارد زندگی در سوئیس -که به خاطر هزینه‌های بالای زندگی نیز مشهور است - همچنان بالاست. طبق گزارش اداره آمار درآمد متوسط تقریبا 50 هزار فرانک ثابت است.

رونق مجدد صادرات سوئیس در ماه ژانویه

پس از منفی شدن تجارت سوئیس در دسامبر 2020، میزان صادرات این کشور در ابتدای سال 2021 افزایشی کاملا مشخص داشت که علت عمده آن صادرات به شمال آمریکا بوده است. قبل از بحران کرونا، سوئیس در یک ماه کالاهایی به ارزش 20 میلیارد فرانک به خارج از کشور فروخته بود اما با بحران کرونا، این میزان به 16 میلیارد فرانک در یک ماه کاهش یافت. روند واردات کالا نیز در ماه ژانویه به همین شکل بود و با 3.3 درصد رشد، به 15.28 میلیارد فرانک رسید. در هر دو طرف تجارت، مواد شیمیایی و دارویی یکی از ستونهای رشد بودند. 

صادرات مواد شیمیایی و دارویی بیش از نیمی از کل صادرات سوئیس را تشکیل می دهد اما صنعت خودرو و لوازم الکترونیکی (3.1+ درصد) و صنعت فلزات (3.4%+) نیز در همین ماه افزایش صادرات داشتند.

به طور خلاصه، صادرات به آمریکای شمالی (18%) بود که در مقایسه با اروپا (5.9%+) و آسیا (3.6%) افزایش چشمگیری داشت.
صادرات به آسیا مشخصا با کاهش صادرات مواد شیمیایی و دارویی به ژاپن بود همراه بود.

سوئیس در صدر شاخص تجارت الکترونیک جهانی

بر اساس مقایسه سازمان ملل متحد در میان بیش از 150 کشور، سوئیس مجهزترین کشور برای خرید آنلاین است.
نتیجه یک مطالعه سالانه کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل در ژنو (UNCTAD) روز چهارشنبه نشان داد که سال گذشته 97 درصد از جمعیت سوئیس از اینترنت استفاده کردند. این کشور یکی از بالاترین امتیازات (97 از 100) را در خصوص قابل اعتماد بودن خدمات پستی گرفته است. این امر یکی از عناصر کلیدی خرید آنلاین است که ارزش آن در سال 2018 حدود 4.4 تریلیون دلار (3.95 تریلیون فرانک سوئیس) در سطح جهان بود و 7 درصد بیشتر از سال قبل.

شرکت های استار آپ‌ سوئیسی تقویت می‌شوند

آژانس دولتی "نوآوری سوئیس" ، Innosuisse، نقش بزرگتری را در زمینه ایجاد رقابت میان استارت آپها بازی خواهد کرد.
به گفته دولت، هدف از این امر تسهیل همکاری میان علم و بازار کار و ارتقای عملکرد شرکتهای جدید کوچک و متوسطی است که کارآفرینان به منظور تولید یک محصول منحصر به فرد یا ارائه خدمات ویژه تاسیس کرده اند.

همچنین دولت قصد دارد در لایحه تقدیمی خود به پارلمان، به Innosuisse اجازه دهد تا اختیارات بیشتری به کارآفرینان جوان اعطا کند و نیز هزینه‌های امور اداری مراکز فناوری که از دولت یارانه میگیرند را نیز بپردازد.

طبق قوانین فعلی، Innosuisse فقط می‌تواند از برنامه‌های آموزشی و پروژه‌های بین المللی پشتیبانی مالی کند.

همچنین دولت میخواهد تا اشخاص ثالث به جای کمک مالی و پرداخت 50 درصد از بودجه لازم برای اجرای طرحها، بین 40 تا 60 درصد هزینه‌های هر پروژه را بپردازند.

 ادامه افزایش قیمت ملک مسکونی در سوییس

شاید املاک سوئیسی کیفیت بالایی داشته باشند اما قیمتهای آنها هم بالاست.

براساس اطلاعات اداره فدرال آمار، قیمت املاک مسکونی در سوئیس در سه ماهه پایانی سال 2020 به شدت افزایش یافته و به طور متوسط افزایش سالانه 2.5 درصد نشان داد. این آمار بر اساس شاخص قیمت املاک مسکونی سوئیس محاسبه شده که برای دومین بار توسط اداره فدرال آمار روز سه شنبه منتشر گردید. این اداره گفت در مقایسه با سه ماهه قبل، شاخص جدید در سه ماهه چهارم 2.3 رشد کرده و در کل نشان دهنده افزایش 3.1 درصدی نسبت به سه ماهه مشابه سال قبل است.

قیمت آپارتمانهایی که خود صاحبخانه در آنها ساکن است، هم در مقایسه با سه ماهه قبلی و هم سال قبل رشد ۳.۱ درصدی نشان داد. برای خانوارهای تک نفره، این رشد ۱.۵ درصد در سه ماهه چهارم نسبت به چهار ماه قبل بود. در هر دو بخش بازار، قیمت ها در همه جوامع، اعم از شهری و روستایی، افزایش داشت.

پاندمی‌کرونا فرودگاه ژنو را برای اولین بار در معرض خطر قرار می دهد

در پی شیوع ویروس کرونا، فرودگاه ژنو در سال 2020 خسارت 129.5 میلیون فرانکی (145 میلیون دلار) را ثبت کرد. این فرودگاه روز سه شنبه اعلام کرد این در حالیست که سود این فرودگاه در در سال 2019 مبلغ 84.1 میلیون فرانک بوده است.

این زیان، که برای نخستین بار در تاریخ این فرودگاه رخداده، به دلیل کاهش تعداد مسافران ناشی از محدودیت های سفر بین المللی بوده است. در سال 2020، کمی‌بیش از 5 میلیون مسافر از فرودگاه ژنو استفاده کردند که نسبت به سال 2019 کاهش 69 درصدی داشت.
تعداد پروازهایی که از این فرودگاه استفاده می‌کنند نیز به شدت کاهش یافت. در کل این سال 86,353 هواپیما از این فرودگاه استفاده کردند که نسبت به سال قبل 54 درصد افت داشته است. 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما