معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۶/۱۱- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۲۶۰

آخرین وضعیت رمزارزها (cryptocurrency) در پاکستان

بانک مرکزی پاکستان در آوریل سال 2018 با صدور بخشنامه ای هرگونه فعالیت در حوزه رمزارزها یا ارزهای دیجیتال در این کشور را ممنوع اعلام نموده است.

بانک مرکزی پاکستان در آوریل سال 2018 با صدور بخشنامه ای هرگونه فعالیت در حوزه رمزارزها یا ارزهای دیجیتال در این کشور را ممنوع اعلام نموده است.

در این بخشنامه که به تمامی روسای بانکها و موسسات مالی پاکستان ارسال شده است، خرید و فروش تمامی ارزهای مجازی ازجملهBitcoin, Litecoin, Pakcoin, OneCoin, DasCoin, Pay Diamond ممنوع اعلام شده و هیچ گونه مجوزی برای سرمایه گذاری در این حوزه داده نشده است. در بخشنامه بانک مرکزی پاکستان، پردازش، استفاده، تجارت، نگه داری، نقل و انتقال و سرمایه گذاری در این ممنوع اعلام شده است. در این بخشنامه همچنین آمده است هرگونه تراکنش بانکی در این خصوص به عنوان تراکنش های مالی مشکوک به واحد نظارت مالی (Financial Monitoring Unit (FMU)) گزارش خواهد شد.

در محافل بین المللی نیز، پاکستان در زمره کشورهایی قرار گرفته که فعالیت هرگونه ارزهای دیجیتال در این کشور ممنوع بوده و داد و ستد آن غیرقانونی محسوب می‌شود.

در عین حال آقای جمیل احمد معاون بانک مرکزی پاکستان در آوریل سال 2019 گفت بانک مرکزی پاکستان در حال کار بر روی مفهوم ارز دیجیتال تا سال 2025 با هدف ارتقاء شمولیت مالی و کاهش ناکارآمدی و فساد می‌باشد.

یکی از موضوعاتی که دولت پاکستان در حوزه ارزهای دیجیتال و پول الکترونیکی اقدام به سیاستگذاری نموده است، تهیه دستورالعمل مربوط به موسسات پول الکترونیکی (Regulations for Electronic Money Institutions) به توصیه کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF) می‌باشد. اهداف این دستورالعمل که در ماه مارس 2019 صادر شده است، رصد و تنظیم مقررات در زمینه ارزهای دیجیتال و کمک به مبارزه با پولشویی و مقابله با تامین مالی تروریسم می‌باشد. با توجه به اینکه ارزهای مجازی و دیجیتال یکی از روش های مورد استفاده در پولشویی و تامین مالی تروریسم بوده و کارگروه ویژه اقدام مالی در این خصوص نیز هشدار داده است، این مقررات برای مقابله و محدود سازی آن تنظیم شده است. در این راستا ارزهای مجازی یا دیجیتال برای رسیدن به سطح استاندارد قانونمند خواهند شد.

ممنوعیت استفاده از رمزارزها در پاکستان از سوی برخی افراد رسانه ای با واکنش مواجه شده و علیرغم احاله موضوع به مراجع داوری و حقوقی این کشور، نتیجه مثبتی حاصل نشده است. بانک مرکزی پاکستان با این استدلال که افراد زیادی در این کشور به اندازه کافی آموزش های لازم در خصوص تجارت با رمزارزها را طی نکرده اند فلذا استفاده رسمی و قانونی از این مکانیسم امکانپذیر نمی‌باشد. بانک مرکزی پاکستان همچنین استدلال نمود که استفاده از ارزهای مجازی یا دیجیتال ممکن است به جرائمی مانند پولشویی منجر گردد.

همزمان با همه گیری ویروس کرونا در اوائل سال 2020 و خطراتی که حمل پول نقد در شیوع این ویروس می‌تواند داشته باشد، لزوم به رسمیت شناختن و قانونمند نمودن این موضوع یکبار دیگر در افکار عمومی‌پاکستان مطرح شده است. در این خصوص ضمن انتقاد به بخشنامه بانک مرکزی پاکستان مبنی بر ممنوعیت داد و ستد هر گونه ارز دیجیتال، این تصمیم را در شرایط فعلی به چالش کشیده اند.

اگرچه پاکستان استفاده از رمزارزها را به رسمیت نشناخته است اما برخی فناوری‌های نوین پولی و بانکی از جمله بلاکچین را در نقل و انتقالات پول را تائید کرده است. در همین راستا پاکستان در یک مدل همکاری با مالزی، از این مکانیسم جهت انتقال درآمد کارگران شاغل در این کشور (Remittance) بهره جست. در این مکانیسم شرکت های Valyou Malaysia و Easypaisa  از طریق کیف پول الکترونیکی مبتنی بر سیستم بلاکچین، به جابجایی پول در یک بستر امن کمک خواهند کرد. این مکانیسم، نخستین نمونه همکاری بانکی برپایه بلاکچین در کشورهای جنوب آسیا عنوان شده است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما