پیامد های بحران کرونا بر صنعت گردشگری در جهان
شیوع گسترده ویروس کرونا در جهان و ترس از ابتلای گسترده به این بیماری، سبب گردیده است تا میلیارد ها نفر در خانههای خود باقی مانده و از تردد های غیر ضروری اجتناب نمایند. این مسئله موجب شده تا صنعت گردشگری به عنوان یکی از مهمترین بخش های مولد اقتصاد جهانی که درآمد سرشاری را نصیب کشور های مختلف میکرد، با بحران جدی روبرو گردد. گزارش ذیل به جوانب مختلف و پیامد های بحران کرونا بر صنعت گردشگری در جهان میپردازد.
"کام کین " در گزارشی پیرامون موضوع فوق که در سایت اینترنتی فارین پالیسی ( سیاست خارجی ) منتشر شده است چنین می نویسد: «(درآمد) بسیاری از کشور ها به ورود گردشگران خارجی وابسته است. اما با قطع شدن سفر ها،درآمد این کشور ها و فراتر از آن حتی درآمد کشور های دارای اقتصاد بزرگ نیز با کاهش چشمگیری روبرو شده است .».
بر اساس اطلاعات منتشره از سوی شورای جهانی سفر(WTTC) که به عنوان نماینده صنعت بین المللی گردشگری شناخته میشود، سفر و جهانگردی در سال 2018، 8 تریلیون و 800 میلیارد دلار را در اقتصاد جهانی به گردش درآورده است که به تنهایی سهمی معادل 10.4درصد از کل در آمد حاصل از فعالیت های اقتصادی را در بر میگیرد. بر همین اساس صنعت گردشگری بیش از 319 میلیون شغل را در سراسر جهان ایجاد کرده است. طبق آخرین گزارش های سازمان جهانی گردشگری(UNWTO) و شورای جهانی سفر(WTTC)،در سالی که قرار بود رونق مشاغل و کارآفرینی در صنعت گردشگری و هتل داری جهان رخ دهد، با شیوع ویروس کرونا ، 50 میلیون شغل در صنعت مذکور در معرض حذف و نابودی قرار گرفته و حجم درآمد های حاصل از این صنعت به یک سوم کاهش و به عدد 450 میلیارد دلار رسیده است. این آمار نشان میدهد که تا مدت مدیدی گردشگری بین المللی با مانع و محدودیت مواجه خواهد بود و مرزهای کشور ها جهت تردد گردشگران خارجی بسته خواهند ماند. البته لازم به ذکر است که انتظار میرود گردشگری داخلی در درون کشور ها نیز با یک روند تدریجی و آرام به وضعیت قبلی باز گردد، که خود این روند تابعی از دستاوردها در کنترل و مهار بیماری خواهد بود.
بر همین اساس و همزمان با اقدامات پیشگیرانه دولت ها در بستن مرزهای خود، لغو پرواز ها و خانه نشینی مردم در سراسر جهان که با هدف جلوگیری از شیوع ویروس کرونا صورت گرفته، چندین شرکت بزرگ فعال در صنعت گردشگری تلاش های گسترده ای را برای نجات خود آغاز کرده اند. دراین رابطه حداقل سه شرکت بزرگ هواپیمائی منطقه ای در ایالات متحده آمریکا و انگلیس برای برخورداری از مزایای قانون ورشکستگی، ثبت نام کرده اند( اعلام ورشکستگی نموده اند). دولت آمریکا به منظور جلوگیری از ورشکستگی بسیاری از شرکت های ذیربط و فعال در صنعت حمل و نقل، یک بسته حمایتی 58 میلیارد دلاری را اختصاص داده است. شرکت TUIبه عنوان یکی از غول های صنعت گردشگری که مالک 6 شرکت هواپیمایی اروپائی، 1600آژانس مسافرتی، بیش از 300 هتل و 14 کشتی مسافرتی میباشد، در چنین شرایطی به شدت نیازمند کمک مالی بوده و در همین راستا دولت آلمان یک بسته حمایتی 1.8 میلیارد یورویی را برای کمک به این شرکت تصویب نموده است.
با لحاظ شرایط فوق، سئوالی که در اینجا مطرح میشود، این است که کدام کشور ها بیشترین آسیب را از توقف فعالیت های گردشگری متحمل خواهند شد؟ برای یافتن پاسخ این پرسش، تنها کافی است که نگاهی به آمار و ارقام انداخته شود.
بر اساس آمار ارائه شده از سوی مراجع بین المللی گردشگری، یک پنجم تولید ناخالص داخلی تایلند و فیلیپین وابسته به صنعت گردشگری میباشد. دو کشور اسپانیا و ایتالیا که با سونامیکرونا مواجه شده و بیشترین خسارت ها را متحمل شده اند، نیز به شدت به درآمد های ناشی از صنعت گردشگری وابسته میباشند. بر آورد ها همچنین نشان می دهند که با توجه به بزرگی اقتصاد آمریکا، صنعت جهانگردی در این کشور ، بیشترین میزان خسارت را تجربه خواهد کرد. 6 کشور از 10 کشور دارای اقتصاد بزرگ جهان که سهم بالایی در جذب گردشگر داشته اند ، بیشتر از دیگر کشور ها مورد هجوم ویروس کرونا قرار گرفته و با شیوع گسترده آن دست و پنجه نرم میکنند. لذا با توجه به ارتباط نزدیک میان افزایش شیوع بیماری و کاهش نرخ سفر، میزان خسارات وارده به اقتصاد این کشور ها به خوبی قابل تشخیص میباشد. با این حال، شدیدترین ویرانی اقتصادی در کشورهای کوچک و جزیره ای که گردشگری سهم قابل توجهی در ایجاد درآمد آنها دراختیار داشته، روی خواهد داد. به عنوان مثال کشوری مانند ایسلند که اقتصادش طی بحران مالی سال 2008 دچار رشد منفی عمیقی گردید، احتمالاً مجدداً با چالش جدیدی روبرو خواهد شد، چرا که بیش از یک سوم تولید ناخالص داخلی این کشور از محل سفر و گردشگری تامین میگردد.