معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۳/۱۴- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۴۴۴

اخبار مربوط به شیوع کرونا در دانمارک

آخرین اخبار مربوط به بیماری کرونا دردانمارک و اقدامات این کشور در مبارزه با آن به شرح زیر می‌باشد:

پنهانکاری دولت درباره گزارش سلامت؟

در گزارش مقامات بهداشت در ماه مارس آمده بود که ضرر و زیان قرنطینه جامعه می‌تواند بدتر از فوائد آن باشد. اما این بخش از گزارش قبل از این که توسط دولت منتشر شود و مته فردریکسن در یک اقدام ضرب العجلی جامعه را به تعطیلی بکشاند از آن حذف شده بود. بر اساس اسنادی که طبق قانون آزادی اطلاعات در دسترس روزنامه اکسترابلادت قرار گرفته، گزارش مقامات بهداشت هشدار می دهد که "در مجموع هیچ شواهد معتبر درباره تاثیر تعطیلی جامعه وجود ندارد اما این اقدام می‌تواند عواقب منفی جامعه ای و اقتصادی قابل توجه ای را در پی داشته باشد." اما در گزارش که منتشر شد اثری از این هشدار به چشم نمی خورد.

مته فردریکسن، نخست وزیر، در سخنرانی روز 11 مارس اعلام کرد که تصمیم درباره قرنطینه بر اساس توصیه‌های مقامات بهداشت اتخاذ گردیده بود. این در حالی است هفته گذشته و بعد از این که روزنامه یولندزپستن گزارش داد که چند گزینه در مقابل نخست وزیر قرار گرفته بوده که قرنطینه کامل در آن مشاهده نشده، او گفت که تصمیم قرنطینه یک تصمیم سیاسی بوده است.  مقامات بهداشت و موسسه ملی سرم از اظهار نظر درباره گزارش اکسترابلادت خودداری ورزیدند. (اکسترابلادت) 

وزارت دارائی: تاثیر کرونا سالها ادامه خواهد داشت

نیکولای وامن، وزیر دارائی، دیروز بعد از ارائه گزارش دو سالانه اقتصاد گفت تاثیر کرونا بر اقتصاد دانمارک سالیان سال ادامه خواهد داشت. وی از احتمال کاسته شدن 350 میلیارد کرونی (3.5  درصدی) سخن گفت و افزود اوضاع بسیار جدی است اما دولت مسیری را برای خروج از بحران تعیین کرده و اولین قدم مهم برداشته شده است. پیش بینی می‌شود که اقتصاد منطقه یورو 5.7 درصد کوچکتر شود که بالاتر از پیش بینی 3.5 درصدی برای دانمارک می‌باشد. اقتصاد دانمارک در بحران مالی سال 2009 به میزان9.4 درصد کوچکتر شد.

آقای وامن افزود: ما در یک بحران عمیق ملی و جهانی بسر می‌بریم که برای سالیان سال رد پای آن باقی خواهد ماند.  به اعتقاد وزیر دارائی دولت مجبور خواهد شد تمامی 400 میلیارد کرون (60 میلیارد یورو) را به اقتصاد تزریق نماید اما در نظر دارد بعد از فروکش کردن اپیدمی‌کرونا کمک های تجاری را قطع نماید.

با این حال آقای وامن معتقد است اوضاع در دانمارک بهتر از آنچه پیش بینی می‌شد پیش رفته و واکنش مصرف کنندگان و کسب وکار به بازگشائی جامعه و اقتصاد خوب بوده است. از طرف دیگر اقتصاد دانمارک وابستگی شدیدی به صادرات از جمله دارو دارد که فعالیت شرکت هائی مانند نوونوردیسک، بزرگترین تولید کننده داروی دیابت در جهان، در این بحران قابل توجه بوده است. (بی تی) 

هشدار وزیر فرانسوی به چهار "مقتصد"

آملی دمونشالین، وزیر امور اروپائی فرانسه، بعد از مذاکره با همتایان اتحادیه اروپائی خود گفت دانمارک و متحدانش در گروه موسوم به "4 مقتصد" از اتحادیه اروپا می خواهند به کشورهای بحران زده متاثر از ویروس کرونا پول قرض بدهد تا اینکه کمک مالی در اختیار آنها قرار دهد، اما هدف اصلی آنها این است که از بزرگ شدن بودجه اتحادیه اروپا در دراز مدت ممانعت بعمل آورند. وی افزود در حالی که با تغییر ساختار اقتصاد اروپا کاملا موافق بوده و آن را در دراز مدت مهم ارزیابی می‌کند اما معتقد است که تنها بودجه هفت ساله اروپا می‌تواند باعث رونق اقتصادی در سرتاسر این اتحادیه گردیده و بهروزی به ارمغان آورد.

دانمارک به همراه اتریش، هلند و سوئد پیشنهاد تشکیل یک صندوق را داده اند تا وام در اختیار کشورهای عضو اتحادیه که بیشترین آسیب را از ویروس کرونا متحمل شده اند قرار دهد، اما با هرگونه کمک یارانه ای اتحادیه اروپا مخالف هستند.  پیشنهاد یارانه از جانب کشورهای فرانسه و آلمان مطرح شده و از حمایت اکثر کشورهای این اتحادیه برخوردار می‌باشد.

پل اسکوت کریستافرسون، سفیر سابق دانمارک در اتحادیه اروپا نیز به جمع منتقدین "4 مقتصد" پیوسته و از نقش دانمارک در این زمینه انتقاد کرده است. وی گفت: پیشنهاد فرانسه/آلمان چیزی است که ما در حال حاضر به آن نیاز داریم و عدم حمایت دانمارک از آن اشتباه است.

توماس پیکتی، اقتصاددان معروف فرانسوی، معتقد است پیشنهاد فرانسه/آلمان بدون نقص نیست اما بهترین گزینه حال حاضر است و هر گونه مانع تراشی در مقابل آن می‌تواند تفرقه در اتحادیه اروپا را تشدید نماید.وی افزود: این خطر وجود دارد که از دید سایر کشورهای اروپائی دانمارکی‌ها، اتریشی‌ها، هلندی‌ها و سوئدی‌ها بعنوان "خودخواه ترین" اعضای خانوده پنداشته شوند. (بی تی) 

درخواست سوئد از دانمارک برای بازگشائی مرزها

آن لینده، وزیر امور خارجه سوئد، از دانمارک خواسته مرز خود با سوئد را بازگشائی نماید. وی دیروز گفت ناراحتی مردم استان اسکون در جنوب سوئد قابل درک است چون مردم دانمارک می‌توانند آزادانه به این بخش از سوئد سفر کنند اما آنها قادر به سفر در جهت عکس نیستند. وی افزود: دانمارک باید به وضعیت در استان اسکونه یک نگاه عمیق تری داشته باشد. آیا خطر شیوع کرونا در دانمارک با ورود ساکنان اسکونه افزایش پیدا خواهد کرد؟

قبل از این درخواست وزرات امور خارجه دانمارک ادامه محدودیت های سفر از جمله از سوئد را مورد تائید قرار داده بود. هفته گذشته آنا هالبرگ، وزیر همکاری نوردیک سوئد، گفت باعث تاسف خواهد بود اگر دانمارک به "تبعیض" علیه مردم اسکون ادامه دهد چون که نرخ ابتلاء به بیماری کووید-19 در این منطقه پائین تر از منطقه کپنهاگ بزرگ می‌باشد. 

سوئد مرزهای خود را به روی همسایگان نبسته و از قرنطینه شدید اجتناب ورزیده است. اکثر مدارس، میکده‌ها و رستوران‌ها باز مانده اند. اما در حدود 4 هزار نفرسوئدی بخاطر ابتلاء به این بیماری جان خود را از دست داده اند که چهار برابر جمع مرگ و میر در کشورهای دانمارک، فنلاند و سوئد می‌باشد. علی رغم این وضعیت، خانم لینده گفت قرار ندادن سوئد در یک توافق بازگشائی مرزها یک تصمیم سیاسی خواهد بود که از جنبه بهداشتی قابل توجیه نخواهد بود. (پلیتکن) 

افزایش خرده فروشی

در ماه مارس خرده فروشی به میزان 5.4درصد کاهش یافت اما با بازگشائی محدود در ماه آوریل شاهد یک افزایش 0.4  درصدی در این بخش بوده ایم. طبق گزارش ها فروش پوشاک و البسه از شیوع بیماری کووید-19 ضربه شدیدی را متمحل شده است. (برلینسکه) 

افزایش تدریجی مصرف

بدبنال برداشته شدن بخشی  از قرنطینه در دانمارک مصرف بتدریج به حالت معمول باز می‌گردد. بیشترین بهره از این بازگشائی در هفته گذشته نصیب رستوران‌ها شد. طبق ارزیابی دنسکه بانک فروش در این بخش در حدود 70 درصد سطح قبل از کرونا بوده است. (بی تی) 

بسته کمک مالی اتحادیه اروپا بدون "4 مقتصد"

یپه کوفود، وزیر امور خارجه از پیشنهاد اتحادیه اروپا برای تشکیل صندوق با بودجه 750 میلیارد یوروئی برای حمایت از مناطق و بخش های تجاری بیشتر آسیب دیده از ویروس کرونا استقبال کرد اما از اظهار نظر درباره مشارکت دانمارک در این صندوق خودداری ورزید. این صندوق اغلب بصورت یارانه در اختیار کشورها قرار خواهد گرفت و به بودجه درازمدت اروپا مرتبط خواهد بود اما کشورهای دانمارک، اتریش، هلند و سوئد، موسوم به "4 مقتصد" ترجیح می دهند این پول بصورت وام در اختیار کشورها قرار گیرد.

برای تشکیل این صندوق که توسط اوسولا فون در لون، رئیس کمیسیون اروپا، اعلام شد موافقت تمامی اعضاء الزامی است. رئیس کمیسیون اروپا بدون ذکر نام از هیچ کشوری خواستار مشارکت همه در این صندوق شد. خانم فون در لون افزود: یا ما هر کدام راه خودمان را می رویم و کشورها، مناطق و مردمانی را تنها می‌گذاریم یا این که یک اتحادیه با همه دارا و ندارهایش را می‌پذیریم. (دی آر) 

احتمال عدم موفقیت دانمارک در ایجاد سقف برای بودجه اتحادیه اروپا

دانمارک به همراه چند کشور دیگر خواستار سقف برای بودجه اتحادیه اروپا شده است اما این کشور نه تنها در بحث صندوق کرونا با دیگران همراه نیست بلکه به احتمال قوی تلاش آن در جهت ایجاد سقف برای بودجه درازمدت اتحادیه اروپا نیز به ثمر نخواهد نشست.  دانمارک به همراه متحدان خود – گروه 4 – حاضر نیستند بیشتر از 1 درصد تولید ناخالص داخلی را به بودجه هفت ساله اتحادیه اروپا کمک کنند . (تی وی2)

 تحقیق مستقل درباره سیاست کرونائی دولت

پارلمان دانمارک یک کمیته مستقل متشکل از متخصصان امر تشکیل داده تا درباره سیاست های دولت و مقامات بهداشتی در ارتباط با بحران کرونا تحقیقاتی بعمل آورد.  احزاب مخالف و حزب سوسیال لیبرال، یکی از احزاب حامی‌پارلمانی دولت، خواستار تشکیل این کمیته بودند. این کمیته به تمامی مدارک داخلی دولتی در این ارتباط دسترسی خواهد داشت. دولت از اول مخالفتی با تشکیل این کمیته نداشت اما اعلام داشته بود که در حالی که مقامات هنوز درگیر این بحران هستند تشکیل این کمیته به آینده موکول گردد. (دی آر) 

حذف تدریجی بسته کمک مالی کرونایی

یک گروه مشاور شامل متخصصان که توسط دولت تشکیل شده بود در گزارشی آورده که بسته‌های مختلف اقتصادی برای کمک به کسب و کار در طول بحران کرونا باید بتدریج و تا تاریخ 8 ژوئیه 2020 حذف گردند.

البته کسب و کارهائی که طبق دستور العمل دولتی کماکان بسته باقی خواهند ماند از این قائده مستثنی خواهند بود.  در گزارش این گروه آمده که برنامه کمک به کسب و کار موفقیت آمیز بوده و از کسب و کار و اشتغال حمایت کرده اما هزینه زیادی را بر دولت تحمیل کرده که نمی‌تواند و با بازگشائی فعالیت های اقتصادی نباید ادامه داشته باشد.

وزارت دارائی روز دوشنبه اعلام کرد که برای تامین مالی برنامه‌های اضطراری اعمال شده در سال 2020 مبلغ 294 میلیارد کرون مورد نیاز خواهد بود که 207 میلیارد کرون بیشتر از کسری بودجه اعلام شده در دسامبر 2019 و قبل از شیوع ویروس کرونا می‌باشد. دولت مجبور خواهد بود این کسری را از منابع مختلف از جمله فروش اوراق قرضه تامین نماید. (بی تی)

اخبار کوتاه : 

- یپ کوفود وزیر امور خارجه دانمارک، با اشاره به اینکه شیوع ویروس کرونا در سوئد جدی است از شهروندان دانمارکی خواست‌ از سفر به سوئد پرهیز کنند./منبع DR

- سه اقتصاددان برتر دانمارک، معتقدند که بسته‌های کمکهای مالی در پی شیوع کرونا به صاحبان مشاغل باید به مرحله تدریج تغییر یابد و به وام تبدیل شود./DR

- شرکت هواپیمایی SAS ساس اسکاندیناوی در پی شیوع ویروس کرونا ۲.۵میلیارد کرون ضرر کرد/منبع T.

-شرکت هواپیمایی ساس SAS اسکاندیناوی قصد دارد پروازهای محدود را در ماه ژوئن از سر بگیرد/منبع DR

- دانش آموزان کلاس یازدهم و دوازدهم قرار بود ماه مارس به مدرسه بازگردند. حال پس از دو ماه قرنطینه و آموزش اینترنتی با اجرای الزامات بهداشتی سختگیرانه روز 27 ماه مه راهی مدارس شدند.

- بسته کمکی دولت به بازار کار و خدمات از هشتم ماه جولای قطع میشود. این کمک در راستای مبارزه با بحران اقتصادی بر اثر ویروس کرونا از طرف دولت اجرایی شد. /منبع dk  

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما

برچسب‌ها