معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۲/۲۴- ۰۷:۰۰ - مشاهده: ۶۲۸

نگاهی به سایبر دیپلماسی ژاپن

ژاپن در حال پیگیری بی‌وقفه اقدامات سایبری خود، در تلاش به منظور پیدا کردن شرکای استراتژیک برای فعالیت‌های سایبری خود به سر می‌برد. در حال حاضر ژاپن در حال تعمیق همکاری‌های سایبری خود با آمریکا، اتحادیه اروپا و اسرائیل است. از سوی دیگر تعداد حملات سایبری به ژاپن، به سرعت در حال افزایش است و توکیو به همین منظور در کمپین بین المللی با هدف تقویت روابط با کشورهای همفکر خود در فضای مجازی شرکت نموده است. لذا ژاپن اقدام به توسعه روابط سایبری خود با تعدادی از کشورهای دنیا نموده است.

در تاریخ 6 اکتبر 2014، اولین نشست ژاپن و اتحادیه اروپا در توکیو برگزار شد. در این نشست، یک موافقتنامه 22 ماده‌ای بین طرفین منعقد گردید که بر اساس آن در مورد مسائل سایبری بین ژاپن و اتحادیه اروپا، تبادل تجربیات و اطلاعات، نظرات، هماهنگ‌سازی استراتژی­ها، هنجارها، قواعد و اصول در مورد فضای سایبر و اقدام مشترک در برابر جرایم اینترنتی توافق فی مابین به دست آمد.

مذاکرات سایبری ژاپن و استرالیا، در تاریخ 13 فوریه 2014 برگزار گردید. بر اساس توافقات صورت پذیرفته بین طرفین، دو کشور بر توسعه هنجارهای بین­ المللی و استفاده از قوانین بین­ المللی در روابط سایبری فی‌مابین و اقدامات اعتمادساز سایبری در دیگر مجامع بین‌المللی و منطقه تأکید نمودند. دو کشور همچنین در مورد امکان همکاری دوجانبه در زمینه ­هایی مانند جرایم اینترنتی، حفاظت از زیرساخت­ های اطلاعاتی حساس، تأمین امنیت سایبری برای رویدادهای مهم نظیر المپیک و پارا المپیک توکیو در سال 2020 و افزایش ظرفیت در امنیت سایبری در میان کشورهای منطقه آسیا به توافق رسیدند. همچنین ژاپن و استرالیا تعهد خود را به ادامه گفتگو برای رسیدگی به تهدیدات سایبری و همکاری مشترک در همایش‌های بین‌المللی را ابراز نمودند.

دولت­های ژاپن و آمریکا روابط راهبردی در مورد مسائل سایبری با یکدیگر برقرار نموده‌اند. در ذیل این روابط، توافق به منظور تبادل مهم دوجانبه و جهانی، بررسی راهکارهای مبارزه مشترک علیه تهدیدات سایبری، هماهنگ‌سازی سیاست‌های سایبری بین‌المللی، مقایسه استراتژی­ های سایبری ملی دو کشور، همکاری در جهت برنامه‌ریزی مشترک و تلاش برای محافظت از زیرساخت‌های حیاتی به دست آمده است. همچنین در مورد همکاری در زمینه‌های سایبری در دفاع ملی و سیاست امنیتی، مذاکرات متعددی بین طرفین صورت پذیرفته است. در مورد تقویت تبادل اطلاعات در زمینه مسائل مورد علاقه دوجانبه سایبری مانند تأیید اهداف مشترک در مجامع بین‌المللی سایبری، به ویژه استفاده از هنجارهای رفتاری دولت مسئول در فضای مجازی، (براساس نظریه ثبات هژمونیک)، حمایت از توسعه اقدامات اعتمادساز عملی و پیاده‌سازی استراتژی‌های ملی به منظور کاهش خطر در فضای مجازی به دست آمده است.ژاپن و آمریکا در مورد همکاری به منظور افزایش تلاش­های ظرفیت‌ساز در حوزه دیپلماسی سایبری در کشورهای ثالث، شناسایی اقدامات دولت­ها و مؤسسات بخش خصوصی به منظور ایمن‌سازی زیرساخت‌های حیاتی، پرداختن به افزایش نقش دفاع سایبری در استراتژی دفاع سایبری دفاع سایبری مشترک، با یکدیگر به تفاهم رسیدند. گروه مشترک سیاست دفاع سایبری آمریکا_ژاپن از گسترش چتر سایبری آمریکا بر ژاپن با هدف کمک به این کشور در برابر حملات سایبری به پایگاه­های نظامی و زیرساخت­ها در این کشور آسیایی خبر داده است. این گروه کاری مشترک که در سال 2013 تأسیس شده است، در بیانیه مشترک خود اعلام نمود:

ما متوجه افزایش سطح پیچیدگی تهدیدات سایبری شامل عوامل سایبری دولتی و غیردولتی شده ­ایم و بر این اساس قصد داریم با گسترش چتر دفاع سایبری بر ژاپن، از این کشور آسیایی در برابر تهدیدات آنلاین حمایت کنیم. وزارت دفاع ژاپن در این بیانیه قول داد تا در تمامی فعالیت­ های مرتبط با تهدیدات متنوع سایبری اعم از  نظامی و غیرنظامی و یا زیرساخت­ های حیاتی علیه نیروهای آمریکا و ژاپن مشارکت فعالان ه­ای داشته باشد. امنیت سایبری، یک حوزه کلیدی مورد مشارکت دو کشور آمریکا و ژاپن است و دو کشور در سال­های اخیر تلاش خود برای تعمیق فعالیت در این زمینه را تحت مجموعه ­ای از راهبردهای امنیتی جدید در آوریل سال 2015 قرار دادند (پایگاه خبری تحلیلی خبرچه، 15/ 11 /1394).

براساس مذاکرات دو جانبه ژاپن و هند، بر سر زمینه­ هایی مانند مسائل امنیت ملی، جرایم اینترنتی، امنیت اطلاعات و سیستم حفاظت و همچنین مسائل اجتماعی، اقتصادی و فضای سایبری بین دو طرف تفاهم به دست آمده است.در نوامبر 2014، اولین مذاکرات سایبری بین ژاپن و رژیم اشغالگر قدس ، در توکیو برگزار شد. در بیانیه مشترک اجلاس سران، هر دو طرف بر ضرورت همکاری در زمینه امینت سایبری و برگزاری مذاکرات لازم بین سازمان‌های مربوطه دو کشور تأکید شده بود. ژاپن و اسرائیل، بر سر به اشتراک گذاشتن تجارب، بحث و تبادل نظر در مورد امکان همکاری در زمینه مسائلی همچون به دست آوردن برآیند کلی از اقدامات دوجانبه، ساختار و استراتژی­ های دو جانبه دولتی و همچنین مسائل اقتصادی ذیربط در دیپلماسی سایبری، هنجارها، قواعد و اصول در مورد فضای سایبری به تفاهم رسیدند.

در آغاز سال 2014 میلادی، کابینه اسرائیل یک طرح سرمایه‌گذاری به منظور تقویت روابط تجاری میان ژاپن و رژیم صهیونیستی را تأیید نمود. بر اساس این طرح، وزارت‌خانه ­های دولتی در هر دو طرف ، یک سرمایه‌گذاری بزرگ در طول سه سال آینده و با هدف تقویت تحقیقات مشترک در توسعه فضای سایبری و امنیت، زمینه را برای به نتیجه رسیدن این تماس­ ها در جولای سال 2014 فراهم نمود. در همین حال بر اساس توافق پژوهش و همکاری، ژاپن باید منابع مالی لازم را به مراکز و شرکت‌های تحقیقاتی اسرائیلی و ژاپنی، به منظور انجام طیف گسترده­ ای از تحقیقات لازم از جمله اطلاعات و امنیت در فضای مجازی تزریق نماید. افزون بر این، رژیم صهیونیستی اسرائیل در حال صدور محصولات امنیت سایبری به ارزش میلیون­ها دلار به ژاپن می­باشد. در طی مذاکرات نوامبر 2014، بین طرفین بر سر موضوعات قوانین امور خارجی، هنجارهای فضای مجازی، تدوین استراتژی­ های امنیت سایبری ملی، از جمله بازسازی بخش دولتی به منظور کسب احاطه بهتر به تهدیدات سایبری و همچنین بررسی دقیقی از لیست سازمان­های دولتی واجد شرایط نظیر مرکز امنیت اطلاعات، وزارت امنیت ملی ژاپن و اداره ملی دفاع سایبری وزارت جنگ اسرائیل تفاهم همکاری به دست آمده است.   

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما